Stockholm Fever

Смело влязохме в къщите на Скандинавците с предните два поста относно IKEA…и не само на скандинавците, но и на всяко средностатистическо европейско семейство.

Помолихме нашата приятелка и колежка Огняна Железова, следваща своята магистратура в Швеция да опише с няколко изречения своите наблюдения от тамошния начин на живот и култура.

„Като очевидец намясто, от три месеца насам, смея да обърна внимание на всичко свързано с лайфстайла на Шведите…

Започвайки с концерт на KOOP организиран от cottonrecords.com през 2007 в НДК…с уникални парчета, които продължавам да слушам ежедневно, мога да кажа, че скандинавците са добри във всяка посока, що се отнася до изкуство. На какво се дължи този талант е дълга тема на дебат. Песента “Come to me” е едно от основните неща, които ме вдъхновиха за този пост, а и за много други неща, с които се занимавам.

Мода? Когато се разхождам по улиците на Стокхолм определено искам да снимам доста минувачи заради начина, по който са решили да изразят настроението си. Чрез дрехите, които са подбрали в този специален и неповторим ден! Хората са толкова големи индивидуалисти и същевременно с премерен вкус, колкото не може да бъде и в най-смелите ми очаквания. Въпреки че са подвластни основно на бранда H&M, всеки е уникален сам по себе си…може би единственото нещо, което ги обединява е iPhone 4, който е в ръцете на всеки втори гражданин на Стокхолм!

Кино? Скандинавците са добри и в това начинание! Последния, препоръчан ми филм беше „The Girl with the Dragoon Tattoo”, който да си призная все още не съм гледала, но трейлърът му звучи обещаващо, въпреки че не е оригиналната Шведска версия, а има привкус на американско кино.

Скандинавският дизайн и архитектура ще отложа за следващ пост, защото те са всеизвестни.

И не на последно място моето ново предизвикателство – Дизайн на архитктурно осветление. Мноого са добри. Факта, че в северните страни има доста дълги периоди на тъмнина и доста голям недостиг на светлина и слънце, прави скандинавците едни от най-добрите артисти – що се отнася до осветление.

„Работата със светлината , с респект към тъмнината…Звукът дава смисъл на тишината…Светлината дава смисъл на тъмнината…” цитат от много добра лекция…на английски звучи някак по-добре, но кирилицата си е кирилица.

Чувствайте се свободни да играете с въображението си…всеки ден!“

Огняна Железова е родом от Варна. Завършва Математическата гимназия. След това учи „Мебели и дизайн“ в Лесотехническия. В момента следва дизайн на архитектурно осветление в КТХ (Royal Institute of Technology), Швеция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>