До Париж с Schneider Electric (1).

Преди месец се похвалихме, че спечелихме наградата на нейно величество Публиката в конкурса за интериор на Schneider Electric. Миналата седмица се насладихме на наградата си – 4 дена в града на любовта. Париж е несравним. Веднага щом започнахме да разглеждаме, се почувствахме сякаш сме в музей на открито.

Хотелът ни беше в края на Шанз-Елизе до Трифумфалната арка, която е построена в чест на всички воювали и загинали за Франция във войните на Първата Френска Република и Наполеоновите войни (1789-1815). Имената на всички френски победи и генерали са изписани върху вътрешните и външни стени на арката, а под свода ѝ лежи гробът на незнайния воин от Първата световна война.

Ден 1 :

След като се настанихме успешно в хотела и пробвахме култовата Лучена супа, се отправихме към централата на Шнайдер, която е първата сертифицирана сграда в Света за енергийна ефективност, за да се запознаем от първо лице с компанията и новите и продукти. На входа ни посрещнаха няколко електромобила, готови да се изтрелят към борбата за спасяване на околната среда :) :

Вътре ни посрещна уютна атмосфера. Естествено, най-активен цвят в интериора беше зеленият :

Едно от първите неща, които ни направи впечатление в Париж, бе метрото. Парижкото метро е една от най-големите обществени транспортни системи в света. Разполага с 16 линии и 380 спирки…Фандъкова, чу ли!?…380 спирки!!!

Следващата ни спирка бе Айфеловата кула. Построена е от Густав Айфел като входна арка на Световното изложение от 1889 г. Първоначално е наречена просто 300-метровата кула, но по-късно приема името на Айфел. Кулата е най-високото съоръжение в Париж и най-посещаваният срещу заплащане архитектурен паметник в света.

Лошото време не ни попречи и гледката отгоре бе приказна. Цял Париж в краката ни!

След кулата се отправихме към Шанз-Елизе през Марсовите полета, които всъщност са една огромна ливада, започваща от Айфеловата кула и стигаща до музея на Ветераните (горе на снимката).

От там излязохме на Шанз-Елизе, чието име буквално означава „Елисейските полета“, които са царството на мъртвите в древногръцката митология. Строеният още през първите десетилетия на 17 век булевард е дълъг 1910 метра и е широк 70 метра. Отначало е бил част от парк с езеро, където френските крале се забавлявали. През 1616 г.  се прокарва алея и само за няколко години тази алея се превърнала в любимо място за разходки на парижаните от всички съсловия. През 1667 г. Луи XIV я удължил и наредил от двете ѝ страни да се засадят дървета.

Улицата е предимно търговска и тук намират място всички световно известни марки. Неминуемо за нас най-интересна бе фасадата на сградата на Ситроен, която „копираше“ логото.

В магазина на Адидас ни очакваше изненада. Браво, Париж…само така!

Вечерта приключи с незабравимите ястия на ресторант Chez Clement в края на Шанз-Елизе и почти под Триумфалната арка. След вкусното крем брюле се отправихме към хотела, наслаждавайки се на нощен Париж.

Искрено се надяваме от снимките да сте уловили атмосферата на този незабравим град. В следващия пост ще ви срещнем с Лувъра, Мона Лиза, Монмартър, Мулен Руж, Нотр Дам и една емблематична сграда на Ренцо Пиано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>