Трябва ли ни архитект при ремонт ?

Имам един комшия. Самоук майстор по всичко. Вчера сутринта го срещнах и ми сподели, че щял да прави ремонт у тях си. Обаче имало една колона, която му пречела. Мислел да я маха. Банята щял да измести на мястото на кухнята, а спалнята щял да раздели на две по-малки стаи.

Стоях, стоях и не можах да повярвам на ушите си.

Изхождайки от гореспоменатия разговор решихме да споделим с вас защо е нужно човек да си наеме архитект или дизайнер преди и по време на своите ремонтни дейности.

Първото и най-елементарно нещо, което ще разберете е, че колоните и гредите не трябва да се махат или разбиват отчасти. Не един и двама са собствениците, които избиват колони, защото „просто ми пречи“.  Нарушаване на конструкцията на сградата би довело до нейното падане.

Ако все пак избиването на отвор за врата в някоя шайба е неизбежно, тук идва думата на конструктора, който може да каже с точност до сантиметъра колко голям да е въпросния отвор.

Нека не забравяме и закона, който казва, че всяка промяна на конструктивни елементи в сградата трябва да стане с озаконен проект, подписан от инженер конструктор.

До колкото си спомням в последната корекция от закона, дори балкона не може да си остъклите без да имате проект.  Дали се спазва вече е отделен въпрос.

Второто важно нещо е функционалното разпределени на вашия дом.

Иде реч за нашата баня върху кухнята на съседите, кухнята върху спалнята и прочее креативни размествания. Стотици, дори хиляди са примерите в България с потърпевши люде, пропищели от течове на главите в кухните си заради това, че комшиите от горе са решили да преместят местоположението на банята в жилището си. И обратното – махнали банята и преквалифицирали пространството й на спалня. И после защо имам теч в „спалнята“.

Слагането на топлоизолация по фасадата и след това боядисването и в цветовете на дъгата няма да го коментирам. Примерите са колкото на брой, толкова и фрапантни. Смяната на дограмата и избиване на нови прозорци по фасадата също няма да засягам

От друга страна архитектът ще ви помогне със зонирането и ходовите линии, позиционирането и избор на мебелите. Ще ви помогне да съчетаете цветовете, които ви харесват и ще направи проект за ваши индивидуални мебели. Ако желаете след това може да менаджира и всички процеси на вместо вас. Единственото, което вие ще трябва да правите е да кимате с глава и да казвате „Това ми харесва/не ми харесва“.

Това, което искам да кажа е, че не всички са длъжни да са наясно с всички закони и норми за проектиране и строителство. Както аз не съм длъжен да знам всичко за двигателите с вътрешно горене когато отивам на сервиз за автомобила си. Или когато  ходя на лекар не е нужно да съм запознат с работата на далака. Примерно :)

Вярно. Без архитект ще ви излезе по-евтино за момента. Но дали няма да е по-добрата инвестиция за в бъдеще ?

Comments

 1. says

  В бг има много специалисти по архитектура и конструкции на сгради и съоръжения.В настъпилия период на всеобщо оглупява-не засягането на конструкциите е толкова фатално,че при земетръс специално столицата ще се изравни със софийското равно поле.Съществуващите стари сгради ще изпопадат поради некомпегентни намеси в конструктивните елементи. Новите сгради ще бъдат също в релефа на равното поле,поради безкрайните грешки и неспазване канона на земетръсния правилник от трудно изкласили строителни инженери.

 2. Лео says

  Не ви трябва архитект, трябва ви конструктор!
  Като гледам архитектите какви непрактични сгради строят и се чудя кой им е дал разрешително… Не вярвам, че някой може да ми каже как ще ми е удобно да си разпределя жилището, но твърдо съм съгласен, че някой трябва да ми каже конструктивно и технически това позволено и възможно ли е!

 3. Георги says

  Мога да дам поне 40 примера за сгради,които съм сигурен,че архитектите или са били пияни или здраво са преписвали по изпити.

 4. E says

  Аз мога да дам още толкова примера за пияни инвеститори :)
  Айде не пияни, но ПРОСТИ ! Не са виновни само архитектите.
  Има и много красиви и добре направени сгради.
  Замислете се кои бяха „инвеститори и предприемачи“ по време на бума.
  Псевдо богаташи, получили имане от продажбата на земите на баба и дядо.
  Единственото, което искаха беше бърза печалба за сметка на качественото строителство и качественото обитаване.
  А именно – колкото се може повече застроена площ и колкото се може по-високи цени на квадратен метър.

 5. Кристина says

  Не знам дали тук е мястото за въпроса който искам да задам,но е свързан по темата.Живея на 3-тия етаж във двустаен апартамент,а комшиите под нас почти ще стане една година не спряха да ремонтират и къртят,не се търпеше,оказа се,че са си изместили кухнята на мястото на хола,но там естествено няма място предназначено за кумин,имаме неостъклен балкон от същата страна,а на нас там ни е спалнята и спим 3-ма човека,ние с мъжа ми и детето ни,една вечер решихме с детето да си поиграем там и като влезнах ме удари една ужасна миризма на пържена риба,а междувременно на балкона имам прострени наши и на детето дрехи,направо полудях,те са си изкарали извод за абсорбатора,но всички миризми от готвенето влизат в нашата стая!!!!Та въпроса ми е,законно ли е по този начин да се измести кухнята и дали мога да предприема някакви мерки?Благодаря Ви предварително!

 6. Гунчо says

  Какъв архитект бе,какви конструктори ви гонят,радвайте се ако блока още не е паднал :):):):):)При първото по-сериозно земетресение,ще гледаме 11 септември в умален вариант.Такива идиоти сме българите,нямаме равни по простотия в света :):):):)Как ще оставиш тъпия ти комшия да бута подпорна колона бе,ти идиот ли си,малоумен ли си ??? Отивай и викай от общината хората,да го видят какво прави,преди да е бутнал блока тоя и да ви затрие семетата :););)

 7. джон says

  тъпото е, че дори и да сте сигурни в незаконното строителство в апартамента на някой селяк – нищо не може да направите. ако подадете жалба – комисията няма право да влезе в жилището му. така, че чакаме земетръса, който ще ни подравни. жалкото е, че заради дебилизма на самородните идиоти, в два раза алькоголики советского союза, ще си заминат много невинни и изрядни хора.

 8. Руслан says

  Ми разбирасе, че ни трябва. Нали за това са учили хората. Е, разбирасе, трябва да можеш да си го позволиш, но това е друг въпрос.

 9. SVETLANA says

  Здравейте.Аз от няколко месеца започнах да ремонтирам някои неща в 50 годишния си панелен апартамент.Беше крайно време!Сменям прозорци,врати,ще правя,банята и тоалетната,подовите настилки…с една дума – ще останат само стените на апартамента!Правя го на части по финансови причини.Затова ме интересува колко би ми струвало,според хора,които вече са го правили,един цялостен проект за жилището ми?Имате ли някаква представа как вървят тези поректи?Идват ми в главата и едни не много приятни желания да затапя отдупшника в тоалетната,защото съседите,които са на по-долните етажи/аз съм на последния/,са си вкарали абсорбаторите в тези отдушници и много трудно се диша в тоалетната ми – чесън,лук и други различни миризми…Не че аз не готвя с тези подоравки,но поне не карам другите да ги дишат…

 10. says

  Според мен зависи основно от това какъв е ремонта. Ако е просто козметичен просто пребоядисване не мисля, че някой ще ми трябва примерно при избора на цвят. Сега примерно ако тръгнем да подменяме старата дървена дограма с нова ПВЦ Дограма, повечето фирми за пвц дограма предлагат такива консултанти който ще ни помогнат да изберем пвц дограмата.

 11. says

  Е това малко прозорче направо ме разби хахах изобщо влиза ли там дневна светлина или просто не са имали пари за по голям хахахах може би наистина въпросът който сте задали в самата статия е важен и трябва да си отговорим.Но наистина нека да не забравяме и закона, който казва, че всяка промяна на конструктивни елементи в сградата трябва да стане с озаконен проект, подписан от инженер конструктор.До колкото си спомням в последната корекция от закона, дори балкона не може да си остъклите без да имате проект. Последно не разбрах какво стана с тези балкони по скоро, за направата на такъв беше закона.

 12. wiki says

  Разбира се, че има нужда от архитект. Аз си обзаведох жилището по последна мода със съдействието именно на архитект. Купих си дограма, взех си нови мебели, но всичко мина през специалист по дизайн на интериора. Архитекта бе на ниво, прецени как да се сложи дограмата, наклони и прочие тех. подробности доволен съм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>