До Експото и назад.

През 1893 Алеко Константинов написва своя пътепис „До Чикаго и назад“, провокиран от пътешествието си до Световното изложение в Чикаго.  122 години след това въпросното изложение е на италианска територия в Милано, където имахме честта да бъдем за два дни седмица преди закриването му!

Що е то Експо? Малко интересни факти.

Експото /от exposition/ e международно търговско изложение, което символизира индустриализацията и икономическото развитие на всяка една държава. Световните изложения се провеждат през няколко години. Първото се е състояло в Лондон през 1851 г., а през 1889 г., специално за изложението в Париж, е издигната Айфеловата кула. Няма чисто търговски характер, но спомага за подобряването на имиджа на отделните страни и техните продукти. Целта на изложението е както образователна, така и да улеснят срещите между различните хора и култури и да подпомогнат взаимодействието между държавите. Всяка страна участник изгражда свой павилион, посветен на темата на изложението, на който представя научните си постижения, продуктите и традициите си. Ха сега познайте дали България имаше павилион!

За Експо 2015 Милано.

Световното изложение тази година е открито на 1 май и приключва на 31 октомври, като темата му е Feeding the Planet, Energy for Life (Да изхраним планетата, енергия за живот). Участват над 130 държави и редица организации. Изложбената площ е 1,1 млн. кв. м и броят на посетителите е над 20 млн. души. 

За павилионите!

Най-интересната част за нас от цялото изложение. Може ли за един ден да се видят толкова архитектурни шедьовъра от цял свят на едно място? Явно да! За съжаление няма да успеем да разкажем за всичките 140 павилиона. Само ще загатнем тези, които ни харесаха най-много!

  • Япония

Дървена решетка без нито един болт или пирон! Павилионът е проектиран от Atsushi Kitagawara и е вдъхновен от древната строителна философия на селищата „satoyama“, чиято концепция е да използва натурални материали без намесата на изкуствени такива. В Япония 70% от територията на държавата е покрита с гори, което я прави една от най-зелените страни на Земята!

  • Франция

Права, строга геометрия, метална конструкция, изцяло облечена в дърво. Впечатление правят импрегнираните огънати греди на адски големи разстояния! Вътре изцяло отворено пространство, осеяно навсякъде с вина, подправки и сирена.

  • Бразилия

Най-уникалния павилион според нашата скромна оценка! Хале с окачена мрежа по средата, на която малки и големи могат да пробват да ходят и скачат. Входът към самия павилион е под мрежата, така, че минавайки натам, трябва да минеш буквално под всички скачащи. Доста добро!

  • Полша

Полският павилион беше облечен с щайги…Доста преекспонирано, но и твърде ефектно честно казано. Особено след като слънцето залезе и светна.

IMG_9177

  • Англия

Много интересна метална структура, която беше великолепна…преди да светне и да се превърне в светеща топка.

Останалата част от интересни павилиони може да разгледате на официалния сайт на Експото - http://www.expo2015.org/en/explore#. Надяваме се следващия път и България да бъде наредена сред останалите павилиони!

Подобни:

До Париж с Шнайдер Електрик 1

До Париж с Шнайдер Електрик 2

Франк Гери – 99% от архитектура е боклук!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>