При Гала в На кафе

Наскоро бях канен в предаването „На кафе“ да дам съвети на семействата с малки деца как да направят дизайн на детските стаи с малко бюджет и много креативност. Представих и еко мебелите от картон и рециклирана хартия, които моят колега и дизайнер Волен Валентинов проектира.  До сега не се бях замислял в дълбочина колко е важна детската стая. Сигурен съм, че и повечето колеги архитекти и дизайнери не обръщат прекалено много внимание и детайл в тази зона.  Всъщност се оказва, че детската стая е най-важното място за детето, за неговото творческо развитие, за психиката му, за израстването му.


Предаването мина изключително леко и приятно, в динамичен дух и формат, присъщ за двете водещи дами – Гала и Лара. Не можах да разкажа всичко, което бях подготвил, но се получи доста интересен диалог, от който надявам се повчето ни зрители са научили нови идеи. А сега малко за самите детски стаи – защо са важни, какво трябва да имаме предвид преди ремонта, на кои неща задължително трябва да обърнем внимание и накрая няколко еко идеи за мебели.

Интервюто премина със следния сценарии :

1. Нужно ли е детето да има собствена стая и как това се отразява на развитието му ? 

Индивидуалната детска стая е необходимост за едно дете. Тя осигурява условия за самостоятелни занимания, за изява и развитие на собствената личност, интелектуално усъвършенстване и за пълен покой след напрегнатото ни ежедневие. Отделянето на децата в самостоятелна стая е важен преломен момент в тяхното развитие. Това е необходимо и полезно за правилното възпитание на подрастващите. Наложително е също така когато семейството има повече от едно дете със значителна разлика във възрастта или са от различен пол. Ние, архитектите предлагаме детските стаи да са проектирани така, че да бъдат “гъвкави” – посредством модулни мебели, които имат възможност за допълнително разделение и пренареждане. Така, че да не се налага да купуваме нови мебели при всяка нова идея на детето, а по-скоро чрез тях да го накараме само да мисли, разсъждава и да бъде креативно, само да сътвори средата, в която би се чувствало най-добре. Хората възприемат околната среда с помощта на усещания и възприятия. Децата изразяват своето отношение към дадено събитие, действие или форма чрез емоциите. Условието за поява на емоция е налице тогава, когато усещането и възприятието не се покриват с вече видяна форма или структура. Т.е. нужен е НОВ момент, за да се появи положителна емоционална реакция. За нашите деца почти всичко е ново, но най-важното е те да могат постоянно да наблюдават и чувстват все повече и нови неща в своето ежедневие.

2. Какво е най-важното, което трябва да имаме предвид започвайки да правим стаята на нашето дете?
Детската стая изисква много любов и фантазия при обзавеждането. Трябва да разчитаме на детската фантазия за дооформяне на тяхната лична среда. Трябва да им позволим да “окичат” стените с техните си рисунки, да подредят шкафчетата си така, както им е удобно, да изберат сами своите мебели. Трябва да ги научим на самостоятелност. Така им показваме, че уважаваме тяхното собствено достойнство и им помагаме да открият по-лесно истинските ценности в своя живот.Първото и най-важно нещо, с което трябва да се съобразим преди да проектираме стаята за нашето дете, е неговия личен избор, колкото безумен и нелогичен да е той за нас.Детската стая трябва да бъде един друг свят, различен от този в другите стаи на апартамента. Тя не бива да се устройва по каквито и да било предварителни модели. В нея детето трябва да изяви своя естествен вътрешен стремеж към хармония и красота, към уют и оригиналност. Децата са различни – едни пеят, други рисуват, трети конструират макети. Не трябва ние да бъдем хората, които определят предварително облика, които самото ни дете само може да придаде на своя малък свят. Важно е детският интериор да излъчва емоции, които настройват оптимистично и създават ведро настроение. Опитаме ли се да създадем детски свят по свой вкус и подобие, в най-добрия случай ще достигнем до ефекта на онези цветни списания, при които “небрежно” разхвърляните предмети и играчки са в същност перфектно аранжирани и всяка детска инициатива би нарушила лабилното равновесие на “непринудената” композиция.
3. Колкото и голяма да е стаята, тя все не стига за кашоните с играчки, тетрадките и разхвърляните дрехи, има ли начин да скрием безпорядъка и това да не отнема много от мястото за игра ?
  • форма на вътрешните пространства
  • мащаб на самите пространства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>