Интериорен дизайн – процесът…(2)

Преди месец решихме да ви запознаем как протичат процесите по време на проектирането и изпълнението на един интериорен проект за жилище. Днес продължаваме със следващата стъпка ,а именно „Функционалното зониране“. Както стана ясно, нашите клиенти притежават два идентични съседни апартамента, които ние трябва да трансформираме в един. Основните изисквания, които трябваше да изпълним бяха да няма преходни спални, да има остров в кухнята и баня в родителската спалня. След многобройни варианти, въртене и местене на стени, гардероби, кухни и пр., мислим, че резултатът е повече от отличен.

Interior_design_transform

Разделихме двата апартамента на две – единият за зона „ден“, другият – зона „нощ“, на север оставихме „обслужващите“ помещения, а на юг – „обслужваните“. Влизайки през входната врата, пред нас се открива голямо и светло антре. Честно казано, последно време ни писна да гледаме коридори тип „тунел“ в повечето новопостроени сгради, които са като язва за жилището. Разположихме спалните една до друга, а за дневна използваме цялостта на един от апартаментите. Ходовата линия в новото пространство е повече от „натъртена“ и ясна. За сега няма да издаваме тайни, но имаме специална изненада, която ще разкрием в следваща фаза от проектиране.

В родителската спалня приобщихме съществуващата бяна и перилното. По този начин получаваме достатъчно голяма баня, която да събере в себе си вана за двама, мивка с голям шкаф и тоалетна. Между спалнята и банята няма плътна стена и по този начин естествената светлина влиза до всеки един ъгъл на банята (освен до този, в който е тоалетната, но да кажем, че там не ни трябва кой знае колко светлина:) ). Друг важен ефект – лягайки във ваната за неделен спа ден, пред почиващия се открива перфектна гледка към Витоша. Найс, а :)?

В дневната зона затворихме кухнята като в ниша и от нея изскочихме с остров към трапезарията. Целият обем е повдигнат с 15см, така, че готвещият да е на по-високо ниво и да се чувства като на олтар. А същевременно по този начин отделяме и зона „готвене“ от останалите. Трапезарията и дневната за едно цяло. Така, че всеки един член на семейството да има визуална комуникация с останалите. За носител на ТВ модул избрахме западната стена на апартамента, тъй като е достатъчно видима от всички ъгли, така, че връзката с телевизора да е от всеки възможен ъгъл.

В ъгълът, заключен между кухнята и дневната, е разположена втората баня, която за съжаление не можем да преместим някъде другаде из апартамента, тъй като законът не го позволява.

Очаквайте скоро следващата стъпка от нашия проект, в която ще ви запознаем с обемите, цветовете, материалите и няколко тримерни модела на обекта, върху който ще експериментираме.

Всички публикации по темата:

Част 1 – Заданието.
Част 2 – Решението.
Част 3 – Визуализациите.
Част 4 – Работните проекти.
Част 5 – Ремонтът започва с новите стени.
Част 6 – Инсталациите.
Част 7 – Запечатване и мазилка
Част 8 – Тавани и малка баня.
Част 9 – Плочки коридор, кухня и баня.
Част 10 – Банята.
Част 11 – Боя и паркет
Част 12 – мебели
Част 13 – фотосесия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>