Aрх. Димитър Караниколов за Дзен и изкуството да подреждаш блясъци

Снощи бяхме на една много интересна лекция на арх. Димитър Караниколов във ВИАС.Организатор на цялото събитие беше отново нашият приятел Ники Михайлов от CGart,   на когото благодарим за прекрасната инициатива. Лекторът беше повече от земен. Лично аз очаквах човек с прекалено високо самочувствие и предполагах, че лекцията ще бъде една от онзи тип „Аз съм най-велик и съм господ“, на които всеки студент по архитектура във Виас е бил свидетел по време на обучението си там. Уви, Димитър Караниколов беше повече от нормален, облечен с дънки и тениска с щампа „I’m a prototype“ и през цялото време не остави публиката да си поеме дъх от невероятните проекти, по които е работил !

Лекцията се въртеше основно върху визуалните изкувства, тъй като лекторът през последните 10 години се занимава именно с това. Първоначално бяхме запознати с дипломния проект на Димитър, който е правен през 2002 година. Заданието е обреден дом към катедра „Обществени сгради“. Уникален и интересен като концепция, той завладява с начина си на представяне, който дори и днес, 10 години по-късно, малко студенти успяват да сътворят подобен проект. Идеята се върти около трансформирането на един куб и интерпретирането на различните му проекции в пространството.

Арх. Караниколов сподели впечетленията си от работата след дипломирането си. Заминава за Ротердам, където прави стаж в експерименталното студио – ONL. През 2004 г. отива в Лондон и две години работи в екипа за визуализации на Fosters+Partners. Двете години при Фостър за Караниколов били като еквивалент на казармата, която той така и не изкарал в България. През 2006 г. стартира собствено ателие, първоначално – ATK заедно с Цветан Тошков, а в последствие – Meshroom. Бяха ни представени голяма част от проектите на Meshroom, намиращи се в различни точки на света. Направи ни впечетление, че проектите, върху които са работили, са повече градоустройствени концепции за цели градове и квартали.

Лекторът ни показани разработки на няколко гигантски проекта, за които всеки един архитект би си мечтал да има като поръчка. Обясни ни колко е трудно да се работи с клиенти, които не знаят какво точно искат. Понякога изходните данни, които инвеститорът подава като информация е само лист бяла хартия с няколко драсканици, от които трябва да стане детайлно и ясно кое какво е и защо е там. И на отгоре на всичко заданието се изпраща в петък и трябва да е готово в понеделник. И то ако може в няколко варианта. Явно не е практика само в България нещата да са от днес за вчера. Според арх. Караниколов клиентите са два вида – едни, които разбират от всичко и имат точно определена визия за това как искат нещата и други, които се доверяват на артиста. При първите нещата почти не се получват както трябва и накрая винаги тежи въпроса „Ама защо така стана? Нещо не е както трябва. Кое е то и може ли да се оправи?“. Друг интересен пример беше визуализация на проект за стадион в арабския свят. Инвеститорът искал 90 % от хората да са араби. От тях 10 % да са жени. От тези 10 % еди колко си да бъдели със даден ти забрадка. От тях определена бройка да бъдели сами без придружител. И после работата на архитекта била песен.

Освен множеството градустройствени концепции за градове и квартали, публиката беше инспирирана и от проектите на сгради, излезли от студиото на Димитър.

Разказа ни за начина си на работа и софтуера, който използва в студиото си. Бяха ни показани няколко примера за това как даден проект излиза от рендера на 3Dstudio max и след това „светва“ с помощта на Photoshop. Освен по архитктурни проекти, арх. Караниколов е правил и декори за компютърни игри, в които с по-задълбочен поглед може да се види и част от сграда, намираща се в центъра на София.

За край на своята лекция, Димитър ни представи свои фотоси от многобройните си пътувания из целия свят. Публиката остана очарована от харизмата на този човек и съм сигурен, че на всеки един посетител в залата искрено му се прищя да е на мястото на лектора. И с право ! Да покажеш дипломния си проект пред Фостър, да работиш по международни проекти и да пътуваш до всяка една точка на Земята. За завист си е. Благородна ! Пожелавам на себе си и на всички колеги да имат щастието да се реализират по начина, по който искат. Да правят това, което искат и за което са мечтали. Да бъдат себе си и да не губят своето вдъхновение !

Отново искрени благодарности на Ники Михайлов за перфектната организация. Пожелаваме му успех и с новия проект, с който се е захванал – Link+, имащ за цел да направи онлайн архив на дипломни проекти и лаборатория по визуализация и презентация в УАСГ.

(Използвани са снимки от www.cgart.bg и www.dimitarkaranikolov.com )

Comments

 1. Margarita says

  Pozdravyavam equipa Vi za uspeha v Schnaider Electrik…Blagodarya vi za udovolstvieto ot razhodkata v bloga vi, za gordostta koyato me nakarahte da pochuvstvam che sam balgarka..Pojelavam dyrzost y nepresahva6to vdahnovenie..Uspeh ot edin pochitatel na mladi tvorci :)

  • p.yanev@allin.bg says

   Здравейте Маргарита,
   Благодарим за искрените думи от сърце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>