За работата, офисите и хората…

Чувствате ли се вдъхновени от филмчетата и разказите за офисите на Googlе, Facebook и Skype. Те са проектирани с възможности за разтоварване на напрежението и откъсване от работата с една единствена цел – служителите да бъдат мотивирани да се трудят и съответно да са по-креативни.

Стандартните офиси и еднообразието на обстановката до голяма степен потискат младите хора, които не желят да се съобразяват с работни концепции, измислени през миналия век.

Един от вариантите е да работите от дома. Въпреки, че работата от дома изглежда съблазнителна и смятате, че разполагате с потенциала да се справите с нея, е напълно възможно след известно време да установите, че се нуждаете от работно място – най-малкото за разведряване на атмосферата. Липсата на разговори на живо с други хора също може да бъде причина да потърсите друго решение.

Знаете ли какво е общото между  Берлин, Цюрих,  Хамбург, Лисабон, Барселона, Кьолн и София ? Че са европейски градове? Да. И още нещо . . .

Млад, леко брадясал мъж, с раница на гърба. Държи сутрешната доза кофеин в картонена чаша.Влиза в стара индустриална сграда, строена в към края на миналия век.Вътре – отворено, светло пространство с много прозорци, пропускащи огромни струи светлина.Атмосферата – винтидж. Сякаш си в едно друго време…в едно друго пространство, различно от ежедневното, в което сме свикнали да живеем, работим, съществуваме.Всички ние работим и живеем…Някои от нас живеят, за да работят, други – обратното.И в двата случая обаче животът си струва да бъде  живян без автоматично следване на утвърдени условности.

Нека се върнем на пространството. Колони от видим бетон, етажерки и саксии с растения обособяват отделни кътчета в уютна и същевременно семпла обстановка с практичен дизайн. Работни бюра, разположени на достатъчно разстояние едно от друго – нито прекалено близо, нито откъснато. Отделена конферентна зала, достатъчно голяма, за да побере и многобройна сбирка. Кафетерия за почивка и разговори. Всичко това допълнено от елегантни и ненатрапчиви произведения на изкуството, създадени от талантливи млади творци. Артистичен контрапункт в сърцето на практично организираното пространство, който не натежава, а напротив, допринася за предназначението му.

Младият мъж влиза. Трябват му около 4-5 минути да заеме своето работно място. Толкова е времето, което му отнема, за да се поздрави с останалите му „съседи“, да обсъдят работата, снощния мач или последните новости в технологиите. Съседите му не са негови колеги, не работят заедно по проект, нито имат общ бизнес. На пръв поглед те са толкова различни, но същевременно имат обща точка на пресичане: работата им изисква креативност и е свързана с интелектуална собственост, а трите им главни сечива – лаптоп, интернет и мобилен телефон – ги правят гъвкави и подвижни. Запознайте се с „Творческа интелигенция 2.0“ :  журналисти, архитекти, дизайнери (графични, уеб, индустриални, продуктови, модни), програмисти, фотографи, рекламни и ПР консултанти, представители на музикалните и филмовите индустрии, писатели, преводачи…

През последните години броят на работещите на свободна практика в креативните професии нараства главоломно. А причините за това са много – навлизането на новите технологии, икономиката на образованието, глобализацията на труда и, разбира се, икономическата криза.

После насочете въображението си към всякъкъв вид артистични и културни мероприятия. Не се ограничавайте, защото каквото може да се случи в 400 кв. м., е възможно да се случи и в пространството, което ви представям, т.е. вие си представяте. След това продължете в професионална насока към уъркшопи, семинари, лекции или просто дискусии с подбрани личности, които има какво да споделят.С тази картина пред очите си задайте въпроса какво правят тези креативни дигитални номади в нея. А аз ще ви отговоря, че извършват ежедневната си работа, както обикновените хора в един обикновен офис, но с разликата, че черпят вдъхновение, учат и се развиват, намират „себеподобни”, с които си сътрудничат или просто общуват.

Сега да се върнем на въпроса какво е общото между европейските градове, които споменахме.Отговорът е betahaus Sofia ! Betahaus Sofia е мястото, което си представяхме заедно преди малко.

Betahaus в едно изречение e креативна работна среда – цяла екосистема, която насърчава творчеството и обмена на информация между обитателите й с цел катализиране на предприемачески инициативи. Сега си представете, че вие сте младежът с раницата и сте член на betahaus. Ставайки обитател на betahaus, получавате карта coworking visa, която ви осигурява достъп до филиалите на betahaus и в другите градове. Едно от основнитe предимства е спестяването на инвестиционни разходи за наемането, оборудването и поддържането на офис. Работиш в напълно оборудвано пространство на възможно най-гъвкави цени. Има тарифи за 1 ден, 5 дни, 12 дни и за 1 месец (или повече). Наемът на работно място включва ползването на оборудване, покриващо всички основни нужди като интернет, поща, професионална копирна машина, скенер и офис консумативи. Допълнително ще се предлагат VoIP‐телефон, шкаф за ценни вещи и конферентна зала с проектор.

В betahaus не плащате само за да имате бюро на разположение. Една от основните идеи е сплотяването на тази общност от хора. За целта ще се предлагат на обитателите творчески работилници, спомагащи за професионалното им развитие. Ще има вътрешна мрежа, която ще е свързана и с другите betahaus филиали. Там всеки ще има свой профил, ще може да споделя информация и да научава за нови проекти. Освен това обитателите ще имат достъп до външни поръчки, проекти и запитвания до betahaus. Предвидено и изцяло социално насочени мероприятия, като обща закуска. Няма да липсват и отворени събития – презентации, изложби, прожекции.

Betahaus | Sofia отваря врати в началото на 2012.

Ще ви държим в течение какво се случва, а междувременно  може да следите развитието на проекта на :  http://www.betahaus.bg

Искрени благодарности на екипа на betahaus|sofia – Люба, Сашо и Сашо за предоставената информация

Comments

 1. says

  Благодарим ти ALL in за чудната публикация!
  И ние харесваме вашите творения и очакваме с нетърпение да направите такива за интериора ни, инспирирайки обитателите ни!
  Be inspired :]

 2. says

  Концепцията е страхотна, много харесвам co-working пространства, защото освен „работа“ така се изгражда едно общество от млади интелектуалци / малко префърцунено звучи, но .. / и мотивирани хора и работата върви в една среда, в която има синергия. А именно в такава среда се генерират страхотните идеи, проекти и контакти, които водят до големи международни успехи.

 3. Светла says

  Вълнуваща статия за малките чудеса в големия прозаичен свят :))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>