Колко да платя на дизайнер?

Защо някои дизайнери са скъпи … а други хич?

tsena interioren dizain

Стъпка 1 – „Имам ли нужда от дизайнер?“

Да приемем, че вече сте се предали със себе си и не си задавате въпроса „Защо да наема интериорен дизайнер?“. Идва времето, в което ще започнете да търсите правилният човек за работата. Да видим какво точно искаме от дизайнера обаче?

1. „Не мога да си представя дали жълтото, което съм избрала ще си подхожда ли с лилавите възглавнички, които съм купила вече предварително“

В този случай не ви трябва дизайнер. Трябва ви визуализатор, на който да кажете какво точно искате и той да ви го направи 1:1.

2. Нищо не разбирам от дизайн. Имам разни идеи и виждания, но предпочитам да върша моята си работа, от която изкарвам пари, пред това да се занимавам с техническа документация, поръчки, доставки, майстори, материали и пр. И накрая резултатът ще е може би плачевен.

Тук вече имаме допирателна и тема за разговор.

Стъпка 2 – Как да си намеря и избера дизайнер?

интериорен дизайн гоогле

 • Пиша в google „Интериорен дизайн“ и гледам там картинките. Което се оказва, че е най-жестоката ГРЕШКА, която човек може да направи, защо резултатите са просто ПОКЪРТИТЕЛНИ! Нещо средно между дилемата да извърша харакири или да излея една кофа визин в очите си, защото гледам и не вярвам на очите си. Или пък може би това е нивото на родните дизайнери и това търси клиента?!?
 • Помощ от приятел, който е ползвал услугата на такъв. /Условието е вашият приятел да не попада в първа точка от стъпка 1/
 • Да разцъкам из нета кво се прави, кво се предлага и да видим дали на мен ще ми хареса нещо. Гледа се предимно dibla.com, behance.net и още няколко сходни.
 • Цъкам из бг-мама. Само не гледам темите „Направи си сам“ тъй като рискувам да се омотая зверски.

След известно време сме набелязали 2-3-5 студия, чиито работи харесваме. Време е да се срещнем с тях и да разберем кво точно аджеба правят тея художници левенти.

Стъпка 3 - За какво точно ще платя?

дизайн идея проект

Изключително важно е да разберете какво точно ще ви даде дизайнера срещу парите ви!

 • Дизайн концепция / идея – това са визуализации на вашето пространство или така наречените 3D картинки.
 • Дизайн концепция + пълна проектна документация – горното + всички чертежи за изпълнението на обекта.
 • Горните две + надзор – дизайнера прави проекта, вие си го изпълнявате с ваши хора /щото той ви мами и лъже съответно/, а той ходи от време на време, за да провери дали всичко е ОК.
 • Първите две + цялостно управление на проекта – няма нужда от обяснение мисля.

Стъпка 4 – КОЛКО ще платя?

Да кажем, че вие сте случай 2 от стъпка 1. :)  Отваряме следната скоба и разказваме една история за Пикасо.

Рисувкал си Пикаско в парка и до него се приближила натрюфена женица. „О, вие сте великият Пикасо. Ще ми нарисувате портрет!“ … Нарисувало нашето момче портрета и казал „4,000 долара!“…Ощипаната дама извикала негодувайки как може това, което направил за 20 минути да струва толкова пари. Великият Пикасо равнодушно отвърнал „Госпожо…отне ми цял живот!“

Та…идеята е ясна мисля…Да оставим Пикасо на мира и да се върнем на нашия въпрос. Как може един да ми иска 15 евро/м2,  друг – 25, трети – 10% от стойността на проекта, а четвърти да работи на фиксиран хонорар, независимо от големината на проекта.

Я да видим сега един друг пример извън АРТ-а…

proekt_sravnenie

Колко ли струват двата чифта дънки от картинката горе? Отговорът може би е един и същ – 2 долара на себестойност от китайската фабрика. И за двата броя! Логично е в такъв случай двата чифта дънки да струват една и съща цена в магазина. Да ама НЕ! Тези в ляво са 15$, а в дясно 170$. И все пак, по-скъпите се продават повече! Защо ли?

Ми щото са по-качествени, брат!

Да се върнем сега отново в дизайна, където ситуацията е абсолютно идентична. И нека я визуализираме с реален пример за апартамент от 100-120 м2.

Вариант 1) Избираме сравнително една от евтините оферти! Примерно 20-25 евро/м2 или общо 4-5,000 лв. всичко.  Вашият човек работи от вкъщи и ви презентира картинки на лаптопче, таблет или скици докато се виждате по кафета. Обеснява ви колко яко ще стане. Всичко супер. Средната продължителност на един обект е 6-7 месеца проектиране и изпълнение. Или близо 600 лв. на месец „заплата“ на дизайнера. За да изкара месеца обаче /наем, компютър, телефон, кола и т.н./ на вашия човек са му нужни близо 2-3 хил. лв.. Или с други думи той трябва да движи успоредно 5-6 проекта, за да закърпи месеца. След 2 месеца вие, вашият проект и мечтаното жилище търкат наровете в някоя дълбоко забравена папка на кухненската маса в квартирата на дизайнера, или по-лошия вариант – котката е препикала чертежите и всичко. Ситуацията е е*ало си ма*ката. Дизайнерът се прави на болен, баба му счупила крака докато хранела прасето, пък сега бил на ски, пък не знам си кво … и прочее прочее.

Вариант 2) Избираме по-скъпата оферта. Спирате се на екип 2-3 човека. Работят в офис с техника, принтери, оборудване и прочее минимални „екстри и разходи“ за работещ офис. Няма да се спираме на точна сума, тъй като тук нещата доста варират. Но да предположим, че те ще ви струват 1200-1500 лв. месечно и ще работят по 2 проекта максимум 3, за да могат да следят всичко от началото до края на всеки един от тях. Тук сме сигурни, че работата ще е свършена по предварително изготвения график и всичко ще приключи с хепи енд за всички!

За финално сравнение нека видим цените на украйнският дизайнер Сергей Макхо – http://mahno.com.ua/en/cost . Цена за проект – 50$/м2 + 50$ за надзор, или общо 100$/м2. Оставяме на вас избора кой от двата по-горни варианта си избирате и нека не забравяме, че евтиното в 90% от случайте излиза скъпо :)

Още по темата:

Бюджетът – Всичко е ПАРИ (част 2)

Бюджетът – Всичко е ПАРИ (част 1)

Защо се провалят проектите?

Comments

 1. Angela Merkel says

  Без да искам да се конфронтирам с Вас, но бихте ли ми обяснили по-подробно как ще се защити качеството за мен, като клиент, при условие, че плащам 1200 лв на месец за двама дизайнери, работещи по 2 проекта / включително моя/ вместо 600 лв за 1 дизайнер, работещ по 2 проекта/ включително моя/.

  Използвам примера, зададен в публикацията. Презумпцията, че one- man -show работи едновременно по 6 проекта, за да „върже“ месеца е абсолютно оборима и нереалистична, с оглед пазара в София.

  За протокола: работила съм с архитекти и от двата типа, при различни обекти. Изкарвам си парите с реализация на недвижими имоти.

  Прилики:
  всички масово бутат към използване на най-скъпите материали, по ред причини:
  а/ искаме да ни публикуват в „Наш дом“, естествено по-добре ще е в „Brava casa“, но и първото ще свърши работа;
  б/ взимаме 10% от стойността на купената мебел/ няма лошо, но защо ми пробутвате плочки за 180 лв. кв.м., като същия ефект се постига и с такива от 100/;
  в/ чувстваме се значими, като обясняваме на клиента как друг наш клиент си е избрал лампа за 20 000 евро или сме направили интериора на депутат Х- накратко себеутвърждаване тип „работя с богати/известни“
  / всичко гореизброено са реални, случили ми се ситуации и да, работя с архитекти, защото попадам в категория „времето ми е ценно, за да изкарвам пари, за да мога да ти плащам на теб-архитекте, дето разбираш от дизайн“ клиент/

  Разлики:
  от емоционална гледна точка реално не намирам, като краен потребител на дизайна(ако предположим, че съм плебс, не разбиращ от архитектура). И в двата случая има добри идеи/попадения и недомислици, плод на гореизброените точки.

  Съществена разлика има обаче при пазарна реализация на проекта- този, с по-евтиния дизайн обикновено се реализира по успешно на вторичен пазар и носи по-добра възвръщаемост при отдаване под наем. Говоря за София, България. Вероятно ако бяхме в Цюрих, Швейцария, реалността щеше да бъде желаната от Вас, описана в статията.

  С горното в никакъв случай не искам да принизя труда Ви. Просто моля, не се дръжте толкова високомерно към клиента- все пак той, разбиращ или неразбиращ от дизайн, плаща заплатата Ви, независимо дали 600 или 1200 на месец.

  • says

   Скъпа и уважаема г-жо Меркел,

   Нека започнем с една съвсем елементарна математика: „плащам 1200 лв на месец за двама дизайнери, работещи по 2 проекта / включително моя/“
   Или с други думи двамата дизайнери вземат общо 2,400 лв. на месец от вас и другия проект.
   Хайде сега да сложим следните разходи –
   1. Наем офис /все пак трябва да работят някъде, предполага се, че не в кухнята на единия/
   2. Телефони /предполага се, че комуникират с някой някъде по трасето – плочки, паркети, доставчици, изпълнители…./
   3. Коли – ходят до обекта поне 2 пъти седмично – грубо бензин, каско, гуми, масла, консумативи…Ако не ходят, лошо за вас.
   4. Компютри – за да изкарат картинки и чертежчета, може би веднъж в годината имат нужда от някакъв ъпгрейд на компютрите си. Или да кажем на 2 години да ги сменят.
   5. Принтери и други консумативи – мастило, хартия, гумички, моливчета, химикалки и т.н.
   6. Членски внос за практикуване на професията – било в КАБ, било в някоя друга задължителна организация.
   7. Осигуровки, данъци, счетоводител, професионална застраховка….

   Или с други думи месечните разходи стартират от 1.500 лв. за месец в зависимост от горните неща.
   Така…изкарани 2,400 лв минус 1500 /средно за разходи/ = 900 лв. … делено на 2ма човека – 450 лв./човек заплата на месец.

   Не, благодаря :)
   Благодарим ви за коментара.
   Успех на вас и най-вече на вашите дизайнери :)

 2. Елена Милчева says

  Здравейте,
  Няма лошо в това дизайнерът да изкарва 1200 лв. на месец, може и повече, но няма начин проектът да се мотае 7 месеца и да очаквате някой да даде 9000 лв. за това. Ако Вие работите всеки ден по цял ден и майсторите също, апартамент от 100 м2 се реализира за 3 месеца с всички закачени лампи и пердета. Изпитала съм го. Не виждам причина да плащам за време, което преминава в чакане, защото замазката трябва да изсъхне, а масата и столовете ще пристигнат след 2 месеца.
  А това, че плащаш за офис, клиентът не го интересува. Даже е демоде. По света фрийлансърите отдавна промениха нещата.
  Поздрави

 3. Нели Иванчева says

  Здравейте, арх. Янев :)
  Публикацията Ви ми допадна и мисля, че е добър ориентир за непознатите клиенти, които за първи път се явяват като такива.
  Не съм колега, макар също да се занимавам с дизайн, може би някой ден ще бъда някой от клиентите, които ще се ровят за различна информация как да си избера интериорен дизайнер и съответно как да му платя :)
  Това, което ми направи впечатление е, че предоставяте вашите лични впечатления и всъщност статията сте превърнали в излагане на вашата субективна гледна точка. Въпреки всичко е бряг в море от информация.
  Благодаря и успехи! :)

  V

 4. Anishar says

  Много приказки за нищо , но така работят дизайнерите ;) говори се нахакано и се акцентира на тяхната гледна точка .. е да ама не
  аз съм на мнение че един дизайнер на свободна практика може да е в пъти по добър от един който е закован в офис !!!!

  или казано накратко човек за да е творец трябва да е свободен !!!

 5. Anishar says

  Работя в ателие което съм си създал за тази цел .. но реално съм си на свободна практика .. така ми харесва така работя , клиентите ми са доволни … а цените ми са сигурно с 3 – 4 пъти по ниски от вашите а качеството може би е и по – голямо !!!! и накрая аз мога да направя всичко което правите Вие .. но Вие не можете да направите това което мога аз :)

  “ Оценяваме високо свободата да работиш … свободно в хола или кухненската маса на ваШТе :) “ и си оправи тона защото не знаеш с кой говориш а в реалността ако не съм на кеф мога да ти отвъртя един шамар – мисля че ще ти е достатъчен !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>