Urbanized.

Филмите за архитектура, интериорен дизайн и прочее подобни са рядкост. За поредна година в летните жеги се оказва трудно да се намери хубав филм за гледане. Случайно един приятел ни препоръча „Urbanized“ - пълнометражен документален филм за проектирането на градове.


Признавам градоустройството не беше любима дисциплина в университета и сега осъзнавам защо. Но темата за обучението в родните ВУЗ-ове ще оставим за друг път.
Първоначално бях малко скептичен и очакваш поредната доза интервюта на „великите“ :). Отново грешах, разбира се. Оказва се, че зад това да „дизайннеш“ град не е като да проектираш еднофамилна къща, кооперация или хотел. Филмът отговаря на редица въпроси защо нашите градове изглеждат така както са. Разкрива ни и различни стратегии, които стоят зад градския дизайн. Запознаваме се с и с някои от най-големите световни архитекти, проектанти, политици, строители, и мислители.

Сбито – над половината от населението на света живее в градска зона и 75% от световното население до 2050 г. ще живее в мегаполисите. Но докато някои градове изпитват взривния ръст, други се свиват. Предизвикателствата на балансиращия жилища, мобилност, публичното пространство, гражданската ангажираност, икономическото развитие, както и политиката в областта на околната среда бързо се превръщат в универсални опасения. И все пак обществото – аз, вие и масата сме изключени от такъв тип проекти. Ще разберете защо !

Кому е позволено да оформя нашите градове, и как да го правят? За разлика от много други сфери на дизайна, градове не са създадени от всеки специалист или експерт. Има много фактори, които допринасят за градската промяна, включително и обикновените граждани, които могат да имат голямо влияние за подобряване на градовете, в които те живеят. Чрез проучване на разнообразна гама от проекти за градско дизайн в целия свят, „Urbanized“ се меси в глобалната дискусия за бъдещето на градовете.

Сред интервюираните ще видим Норман Фостър, Рем Коолхас и много, много други.

„Urbanized“ е третата част на трилогията на Гари Hustwit филмова дизайн, присъединявайки се към Helvetica и Objectified.

Гледайте трейлъра тук :

Можете да си купите филма за 10 $ от сайта на филма – http://urbanizedfilm.com/stream/ или от iTunes - http://www.itunes.com/Movies/urbanized

Приятно гледане !

П.

Comments

 1. Таня says

  Гледах този филм преди няколко месеца и ми хареса много. И наистина филмите за архитектура са голяма рядкост, но аз успях да си намеря няколко, които си заслужават да бъдат гледани:
  -“How much does your building weigh, Mr. Foster?“ – 2010г.
  -“Eames – the architect and the painter“ – 2011г.
  „Antonio Gaudí“ – 1984г.
  и любимия ми:
  „A vida e um sopro“ – (за Oscar Niemeyer) – 2010г.

  Много харесвам блога ви, между другото. Очаквам нови публикации ^____^

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>